O nás

Fresh-in | www.freshin.cz

4 největší mýty o růžovém víně

9. 8. 2017

Růžové víno, nebo také rosé, nabývá každoročně na popularitě, zejména v letních měsících. O růžovém víně ale koluje řada polopravd, omylů a mýtů. Představujeme ty nejčastější.

Bílé víno se smíchá s červeným

„Růžové víno tvoří 10 % celkové produkce vína, což je pro představu více než 25 milionů hektolitrů ročně. Mnozí lidé jsou přesvědčeni, že rosé vzniká smícháním bílého vína s červeným. Není tomu tak a vlastně ani nesmí. Jedinou výjimku mají vinaři ve francouzské oblasti Champagne při výrobě proslulého růžového šampaňského,“ objasňuje Filip Jantač z Global Wines.

Vyrábí se z růžových odrůd

Některé odrůdy mají slupky hroznů zbarveny do růžových odstínů. Například Burgundské šedé nebo Tramín červený. Slouží však k výrobě bílých vín, nikoli vína růžového. „Rosé se vyrábí z hroznů modrých odrůd. Poté, co se hrozny pomelou, se výsledný rmut spolu se slupkami nechá na krátky čas nakvasit. Doba nakvašení se liší podle odrůdy a vinařovy vůle, nicméně vždy v řádu hodin, nikoli dní. V tuto dobu se do moštu ze slupek vyluhuje barvivo a další látky ovlivňující chuť. Na době luhování a zvolené odrůdě závisí výsledná barva vína,“ říká Filip Jantač z Global Wines. Paleta možných barev je tak poměrně široká, pohybuje se od malinových tónů, jemné lososové, cihlové až třeba po temně cibulové odstíny. Růžová vína také nejsou příliš vhodná k archivaci. Valná většina růžových vín svého vrcholu dosahuje do tří let po sklizni.

Je to módní záležitost

Růžové víno není jen módní výstřelek posledních let. První zmínky o něm pochází již od Hippokrata, tedy z období zhruba 400 př.n.l.

Jsou těžší než bílá, mají blíže k červenému vínu

Růžová vína, přestože se vyrábí z modrých hroznů, mají svou lehkostí blíže k vínům bílým, dokonce se podávají ještě o něco více nachlazená než vína bílá. Obecně lze říci, že jejich hlavní sezóna je léto, pro jejich osvěžující chuť. Někteří vinaři dokonce radí vhodit do sklenice s růžovým vínem i pár kostek ledu. K ružovým vínům se doporučuje zvolit také lehkou gastronomii, ideálně saláty, jednohubky, ryby, ovoce či lehké dezerty.






publikováno: 9. 8. 2017, v rubrice Gastronomie
Štítky: nápoje a potraviny

Nejčtenější články v rubrice Gastronomie:

Další články v rubrice Gastronomie:

Anketa

Jak se staráte o svoje vlasy během teplých a slunečných dnů?

Nestarám (36.48%)
Používám speciální přípravky (20.79%)
Chodím častěji ke kadeřnici (20.48%)
Dělám si domácí masky (22.24%)
více anket »

Dobré tipy

Kuchyňské potřeby
Praktická vykrajovátka, formičky, ale i další kuchyňské pomocníky pořídíte výhodně od Tescomy.

Zajímavé odkazy

váš spolehlivý autobazar

www.autoesa.cz

 

bezplatné tipy na úsporu elektřiny

www.setri.sk

 

Náš tip

Dobré tipy

Designed by Lukáš Svoboda, coded by Karel Koliš